Mikor menjek általános szemészeti vizsgálatra?

általános szemészeti vizsgálat
Általános szemészeti vizsgálat

A szűrővizsgálatok nagyon hasznosak lehetnek, hiszen egy esetlegesen talált betegség a kezdeti stádiumában sokkal könnyebben kezelhető, mint elhanyagolt állapotában. Akiknek előfordult zöldhályog a családjában, érdemes minden évben szemészeti vizsgálatra jelentkezniük. Ettől is függhet, hogy milyen gyakran érdemes menned általános szemészeti vizsgálatra. Egyébként 40 éves korig mindenkinek ajánlott 2 évente elvégeztetnie egy szemészeti vizsgálatot, 40 éves kor fölött pedig évente javasolt.

Az általános szemészeti szűrővizsgálat során, a szakemberek vizsgálják a fénytörési hibákat közelre és távolra. Ugyancsak megtörténik bizonyos krónikus betegségek (cukorbetegség, makula degeneráció, keratoconus) szemészeti szűrése is. Nagyon fontos ez azért, mert ezek az egészségügyi problémák a kezdeti szakaszukban még nem okoznak tipikus panaszokat. Ha az analízis során valamilyen szemészeti betegség azonosításra kerül, akkor javasolt a szemész szakorvos által megállapított rendszerességgel a szemészeti kontroll, a további látásromlás elkerülése érdekében.

A szakorvos tájékoztathatja a pácienst a szűrővizsgálat során a fénytörési hibák műtéti korrigálásáról, de a látászavarok, szemüvegproblémák, helyes műkönny használat átbeszélése is lezajlik. Hová érdemes menni szemészeti szűrővizsgálatra? A fővárosban és Debrecenben működő Budai Szemészeti Központ optimális hely a szűrővizsgálat elvégzésére. Ezekben a központokban sokféle műszeres vizsgálatot elvégeznek a szemész orvosok. Ezek listáját megtalálhatod a budaiszemeszet.hu weboldalon.

Nem kell attól sem tartanod, hogy túl hosszú ideig tart ez a vizsgálat, mert ez összesen nagyjából másfél órát vesz igénybe. Vannak esetek, amikor a megfelelő eredményhez pupillatágításra van szükség, amit szemcseppekkel végeznek. Ezek hatására a pupillák 2-3 órán keresztül nem szűkülnek össze a fényre, emiatt pedig homályos látás és fényérzékenység jelentkezhet. Ameddig a pupillatágító hatása nem múlik el, addig nem javasolt az autóvezetés, ezért érdemes kísérővel érkezned a vizsgálatra vagy a tömegközlekedést választanod.