Mik lehetnek a nyaki fájdalom okai? Hogyan lehet kezelni?

nyaki fájdalom
Nyaki fájdalom

Sokan úgy gondolják és teszik ezt bizonyos téren joggal, hogy a modern kor sok könnyűséget hozott el magával. Már kevésbé a komoly fizikai erőre van szükség, sokkal inkább az agyat mozgatják meg a technikai újítások. Amerre csak pillant az ember, mindenhol okos eszközök veszik körbe. Vége tehát a megterhelésnek, ugyanis a legtöbb munkára van már olyan berendezés, ami azt hatékonyan és gyorsan ellátja. Mindazonáltal, amiért a kar- és különféle más izmokat kevésbé használják az emberek, azok érezhető módon elkezdtek visszafejlődni.

Miért baj ez? Nemcsak azért, mert így aránytalanok és formátlanok lesznek bizonyos testrészek, hanem komoly egészségre gyakorolt probléma is felmerülhet. A nyaki fájdalom hátterében számos ok meghúzódhat. A krónikus nyakfájdalom az egyik. A monitorokra, egyéb képernyőkre való folyamatos meredés olyan fixációt idézhet elő, ami miatt a fej mozgatása bármilyen csekély mértékben fájdalommal jár.

A másik komoly probléma, amikor a gerincet tartó izmok olyannyira meggyengülnek, hogy azok esélyt biztosítanak a porckorong sérv kialakulásához. A krónikus fájdalom tovább fajulhat, mert kisugárzik olyan helyekre, mint a váll és a hát bizonyos részei. Ha nem történik meg időben és kellő hatékonysággal a kezelés, úgy a tünetek csak fokozódhatnak és akár műtétig fajulhat a dolog. A mozgás tud igazán segíteni a helyzet ellensúlyozásában. Első lépésben manuálterápiás módszerekkel valósíthatóak meg a berögzülések feloldása, majd kezdetét veszi a leépült izmok újjáépítése.

Amint ez eljut egy olyan szakaszba, amikor már a szövetek képesek megtartani a gerinc ezen részét, akkor a fájdalom megszűnik és újból könnyen mozgatható a fej minden irányba. Az elhanyagolása a gyakorlatoknak azonban ismét kialakíthatja a betegséget, tehát muszáj rendszeres jelleggel folytatni a tornát. Az egészség megőrzése bizony némi áldozattal és olykor egy kevés megerőltetéssel jár, ugyanis a test nem arra született, hogy állandóan kíméljék. Az izomrendszer csak úgy tud jól működni, ha rendszeresen megterhelik, mert az időközben leépített részt visszafejleszti a szervezet.