Az UTP kábelek népszerűsége töretlen

utp kábelek
utp kábelek

Mindenekelőtt azt kell megemlíteni, hogy rézvezetékekből tevődnek össze, amelyek párosával spirálisan vannak összefonva. Az UTP kábelek eredményesen szűrik az áthallást, a zajt és a különböző interferenciákat.

A pozitívumok közé sorolható többek között az, hogy lehetővé teszik a LAN technológián alapuló berendezések összekapcsolását a hálózaton. A népszerűségüket leginkább a jó ár-érték arányuknak, illetve az egyszerű telepíthetőségüknek köszönhetik. Kis átmérőjűek, ami rendkívül előnyös, hiszen kevés helyet foglalnak a kábelcsatornákban. Az UTP kábelek típus szerint lehetnek árnyékoltak, árnyékolatlanok és fóliázottak. A vezetékeket Alexander Graham Bell találta fel 1881-ben. A megjelenésük óta hatalmas népszerűségre tettek szert, ami a fentebb említett előnyök alapján kicsit sem meglepő.

A végeken 8P8C csatlakozók kaptak helyet. Beszerelés szerint megkülönböztetnek lengő és fali variációkat. A maximális átviteli távolságuk nem kevesebb, mint 100 m. Az UTP kábelek erős felépítésűek, ennek köszönhetően hosszú éveken keresztül tökéletesen teszik a dolgukat.