A napelem típusok közötti különbség ismertetése

napelem típusok
napelem típusok

Ha valaki azon gondolkodik, hogy a lakását átalakítja, illetve felszereli ilyen berendezéssel, akkor először járjon utána annak, hogy melyik variációval járna a lehető legjobban! A napelem típusok ugyanis eltérő árban, teljesítményben, valamint méretben vannak jelen. Manapság két fő csoportra osztják a termékeket.

Az első és talán a legelterjedtebb variáció a kristályos. Ez tökéletes tisztaságú szilícium cellákból tevődik össze. A cellák kétfélék lehetnek a gyártási mód szerint. Léteznek monokristályos és polikristályos cellák. Nem nehéz megkülönböztetni azokat, hiszen a polikristályos négyzet, a monokristályos pedig nyolcszög alakú.

A napelem típusok másik variációja a vékonyrétegű berendezés. Ennek a gyártásakor a hordozó rétegre felgőzölik a félvezető rétegeket. Ennek a módszernek köszönhetően hajlékony, valamint hordozható termék állítható elő. Az efféle napelem típusok hatásfoka 5-8 %. Ez az adat megközelíti a kristályos változatot, viszont azok 2-3-szor kisebb felületet igényelnek, vagyis praktikusabbnak nevezhetőek.