Villanybojler vagy átfolyós vízmelegítő?

A nélkülözhetetlen meleg víz ellátásra minden háztartásnak szüksége van. De melyik lesz a jobb megoldás, az átfolyós vízmelegítő vagy a villanybojler? Ha Ön is hezitálva teszi fel ezt a kérdést, most itt a lehetőség, hogy megtudjon többet e két készülékről. Az átfolyós vízmelegítő bár másodpercek alatt melegíti fel a vizet, tároló kapacitásának révén, egyszerre csak kevés mennyiséget képes magas hőfokra emelni. Viszont, ipari célokra ez éppen megfelel.

Ahol a hálózati víznyomás vagy gáznyomás változásai gyakran előfordulnak, ott a víz hőmérsékletingadozására is lehet számítani, ha az átfolyós vízmelegítő rendszert használja. Esztétikus és kicsi mérete viszont lehetőséget nyújt, hogy könnyedén elhelyezhesse a kiszemelt helyre. Az átfolyós vízmelegítő teljesítménye 25 °C fokig mérhető, ami azt jelenti, hogy a hálózatból érkező víz legalább 15 fokos kell legyen, hogy a melegítés után elérje az optimálisnak vélt zuhanyozáshoz, fürdéshez szükséges 40 °C körüli hőmérsékletet.

Ezt a téli időszakban szinte lehetetlen elérni, ezért, ha ennél magasabb hőfokú vizet akar kapni, csak a vízmennyiség csökkentésével lehetséges. Ezzel szemben, egy ismertebb márka bemutatásaképp, a Hajdu bojler a hidegebb időkben is képes, akár 80 °C meleg vizet előállítani. Választhat az 5 literes mérettől egészen 300 literesig. Egy vagy két fő részére az 50 és 80 literes forróvíztárolók elegendőek, nagycsaládosoknak érdemesebb a 120 literes mérettől kezdődően választani.

A tartály speciális zománcozott bevonattal rendelkezik, a korrózió ellen egy magnézium aktív anód véd. A hőmérsékletszabályozó segít a fűtés automatikus kikapcsolásában, a hőmérsékletkorlátozó pedig a hőmérsékletszabályozó meghibásodása esetén megakadályozza a túlforrás veszélyét. A biztonsági szelep is jelentős szerepet játszik a megfelelő működésben, elcsöpögteti a melegedő és táguló vizet, ha az nem tudna másképpen távozni a tartályból. A Hajdu bojler esetében a vízkő kialakulása rendszeres probléma, mivel folyamatosan érintkezik a vízzel, ezért gyakori tisztításra van szüksége.