Vadgesztenyéből mosószert? Ez azért mégiscsak túlzás

Egyre többen keresnek a mosáshoz is természetes alternatívákat, a hagyományos vegyszerek helyett. Egyesek a saját egészségük miatt próbálkoznak, mert például egyik családtag allergiás a mosószerekben található adalékanyagokra, mások a környezetvédelem érdekében, a harmadik csoport pedig a spórolás jegyében. Manapság egyre többen számolnak be a gesztenye, mint mosódió illetve mosószer használatáról.

Lehet kísérletezni, de számolni kell azzal, hogy az ilyen praktikák a ruhák és a mosógép épségét is veszélyeztethetik. A vadgesztenyét és egyéb nem hagyományos szereket az önkiszolgáló mosodák is tiltják, így aki nem otthon mos, az máris elfelejtheti ezeket a módszereket. Különben is, az önkiszolgáló mosodában a szolgáltatás részét képezi a mosószer is, így nem is szükséges, de amint említettük, nem is engedélyezik akármilyen szer alkalmazását.

Lehet, hogy így még egyelőre nem szennyezzük a környezetet, de a gélek, mosódiók és különféle szerek nem véletlenül lettek úgy kitalálva, ahogy. Ezek a készítmények megvédik a különféle textíliákat, puhává és kellemes illatúvá teszik őket. Továbbá, a mosógép megfelelő működését és hosszantartó üzemelését is elősegítik, amit a házi készítésű termékek nem tudnak biztosítani.

Amennyiben az allergiás tünetek, ekcéma vagy pikkelysömör jelenti a problémát, akkor lehet már kapni érzékeny bőrűeknek készült produktumokat, amiket az önkiszolgáló mosoda is biztosít, amennyiben előre jelezzük, hogy mi a gond. Ebben az esetben mosószert és öblítőt is olyat használhatunk, amelyek garantáltan nem okoznak tüneteket, ugyanakkor a ruhákra és a drága gépekre sincsenek rossz hatással.

A mosodák sem azért tiltják a gesztenye használatát, mert nincs benne üzlet, hiszen nem kell fizetni külön a mosószereket. Azért állnak ki ezen elhatározás mellett, mert tudják, hogy az ilyen nem hagyományos szerek önmagukban nem elégségesek ahhoz, hogy a különféle anyagokat megfelelően fertőtlenítsék és tisztítsák, valamint nem biztosítanak kellő védelmet, sem kedvenc ruhaneműknek, sem a berendezésnek. Ha ezeket pótolni kell, akkor hiába spóroltunk a tisztítószereken.