Mitől függ egy napelem panel teljesítménye?

napelem panel teljesítménye
Napelem panel teljesítménye

Napjainkban egyre több helyen láthatunk napelemeket, nem véletlenül, ugyanis ezeknek a rendszereknek számos előnyük van. Először is a Nap fényenergiája ingyenes, korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, gyakorlatilag kimeríthetetlen energiaforrásnak nevezhető. Sok mindentől függhet egy napelem panel teljesítménye. Értelemszerűen, a leginkább attól függ, hogy mennyi napenergia éri a rendszert, vagyis hol helyezkedik el az adott ingatlan, amin elhelyezésre kerül. Számít az is, hogy mennyire melegszik fel a napelem, hiszen minél magasabb a panel hőmérséklete, annál alacsonyabb lesz a teljesítménye.

A felsoroltakon kívül, van még néhány tényező, ami befolyásolhatja a napelemek hatékonyságát. Ez a cellák típusa, a cellák közötti kapcsolat, valamint a hátsó borítás színe. Például a fekete elnyeli a fényt, azonban több hőt ad a cellának. A napelem rendszer hatalmas előnye, hogy csökkenti vagy lenullázza a villanyszámlát, villamos energia áraktól független a termelése, növeli az ingatlan értékét, óvja a környezetet.

Állami támogatás is gyakran igényelhető egy ilyen rendszer telepítésére, ami egy újabb előnye. A telepítést követően, kizárólag bevételt termel, ráadásul esetében nincsen szervizdíj, sem éves ellenőrzés. Az egész telepítés ára átlagosan 10 éven belül megtérül, ezért igazán jó beruházásnak minősül. Egy jól megtervezett 5 kWp teljesítményű napelem a családi háznak havi 18 000 Ft-ot is megspórol, ugyanis havonta 189 kW áramot termel. 30-40 éven át problémamentesen üzemel, akár a következő generáció igényeit is kielégíti.

Senkinek sem mindegy a mai világban, hogy havonta több tízezret költ villanyszámlára vagy minimális összeget, esetleg semmit. Amennyiben Ön is a telepítés mellett határoz, akkor tanácsos felvennie a kapcsolatot az ST Solar csapatával, mivel a szakemberek évtizedes tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren. Több ezer sikeres telepítést vezényeltek eddig le, magas ügyfél-elégedettségi mutatóval büszkélkedhetnek. Válassza őket, mert jó befektetés a napelem, de nem mindegy, hogy ki végzi a kivitelezést!