Kellemesen meglep a napelemes közvilágítás ár

napelemes közvilágítás ár
Napelemes közvilágítás ár

A megbízható és fenntartható fényforrások iránti igény egyre növekvő tendenciát mutat. Ezért a fotovoltaikus megoldások is egyre népszerűbbé válnak, a hagyományos lámpákkal szemben. Ami még érdekesebb, hogy a gyártók nem zárkóznak el a legmodernebb technológiák és a termékeikbe beépített új fejlesztések bemutatásától. Most már nemcsak megfizethető a napelemes közvilágítás ár, hanem versenyképes minőségű állapot is jellemzi az utcai lámpákat. Ez a zöld, alternatív és megújuló energiaforrásokkal működő világítási megoldás sokakat érdekel, ez a szám pedig percről-percre növekszik.

Hol hasznosítható a szolár közvilágítás?

A piacon számos típusú szolár kültéri lámpa kapható, alkalmazási területtől függően. Néhányat kerti világításra használnak, ami nyilvánvalóan alacsonyabb teljesítményű, megvilágítású és kedvezőbb árú is, míg az autópálya megvilágítása sokkal több lument és általános teljesítményt igényel. Tehát, alkalmazástól függően, a napelemes közvilágítás ár is eltérő. Minél jelentősebb az utcai világítás alkalmazása, például autópályákon és nagyon forgalmas utakon, annál magasabb az egységenkénti ára.

Mi a különbség a szokásos és a fotovoltaikus lámpák között?

Miután meghatároztuk a konkrét igényt vagy alkalmazást, könnyebben meg tudjuk tenni ezt az összehasonlítást. Az embereket természetesen a kapacitás- és költségelemzés érdekli a legjobban. A napelemes közvilágítás energiatakarékosabb és környezetbarátabb megoldást jelent a hagyományoshoz képest, mivel független a hálózattól, alacsonyabb az energiafogyasztása és nagyobb a világítási hatékonysága.

Az itthon is elterjedt utcai lámpák fémhalogén vagy alacsony nyomású nátrium izzókkal rendelkeznek. Amellett, hogy energiaigényesek és ártalmasak a környezetre a megsemmisítésükkor, a közüzemi költségek nagy részét is felemésztik.

Miért fontos az energiafelhasználás és a napelemes közvilágítás ár ismerete?

Amint azt már kitalálhatta, a LED lámpa a legalacsonyabb mutatókat hozza az energiafogyasztás tekintetében és a legjobban teljesít a többi fényforrással összehasonlítva. Ennek egyik oka, hogy energiatakarékos és sokat spórol az elektromos számlákon. A LED lámpák, alacsony teljesítmény mellett, nagyobb lumen számot tudnak biztosítani és a legtöbb hagyományos utcai lámpával összehasonlítva igen hatékonyak.

Vegyük például a parkvilágítást! A parkokban található hagyományos közvilágítási lámpák teljesítménye általában 400-800 W. A napelemes LED-es utcai lámpák használata esetén ez 40-50 W körül lehet. Ezért a LED-lámpák használata a kültéri világításhoz érezhető megtakarítást jelent az elektromos fogyasztásban.

Természetesen a megtakarított pénz következik. Ha ilyen lámpákat választunk, akkor évente jelentős összeget takaríthatunk meg az elektromos költségeken. Bár nem olyan fényesek, mint a hagyományos világítás, mégis képesek megvilágítani egy parkolót, az üzlet vagy az otthon körüli utat, sőt, akár egy egész háztömböt is.

Az utcai lámpákat tanácsos megbízható gyártóktól beszerezni, mivel alacsonyabb a napelemes közvilágítás ár kínálatuk a nagyobb tételben történő megrendeléseknél.

A napelem típusok közötti különbség ismertetése

Ha valaki azon gondolkodik, hogy a lakását átalakítja, illetve felszereli ilyen berendezéssel, akkor először járjon utána annak, hogy melyik variációval járna a lehető legjobban! A napelem típusok ugyanis eltérő árban, teljesítményben, valamint méretben vannak jelen. Manapság két fő csoportra osztják a termékeket.

Az első és talán a leginkább elterjedt variáció a kristályos. Ez tökéletes tisztaságú szilícium cellákból tevődik össze. A cellák kétfélék lehetnek, a gyártási mód szerint. Léteznek monokristályos és polikristályos cellák. Nem nehéz megkülönböztetni, hiszen a polikristályos négyzet, a monokristályos pedig nyolcszög alakú.

A napelem típusok másik variációja a vékonyrétegű berendezés. Ennek a gyártásakor a hordozó rétegre felgőzölik a félvezető rétegeket. Ennek a módszernek köszönhetően hajlékony, valamint hordozható termék állítható elő. Az ilyen napelem típusok hatásfoka 5-8 %. Ez az adat megközelíti a kristályos változatot, viszont azok 2-3-szor kisebb felületet igényelnek, vagyis praktikusabbnak nevezhetőek.