Hogyan zajlik a vendéglátóhelyek kötelező regisztrációja?

NTAK adatszolgáltatás
NTAK adatszolgáltatás

Az állami hatóságoknak rendszeres időközönként vannak különféle ötletei, amit nem mindenki vesz jó néven. Az olyan tevékenység, mint az NTAK regisztráció, bár kisebb-nagyobb nehézségekkel jár, de ettől még megvan a sajátos célja és előnye. Természetesen, vállalkozóként megeshet, miszerint a hátad közepére sem kívánod, főleg, amikor elakadsz a regisztrációban. A hatóságok igyekeztek megkönnyíteni a folyamatot, amennyire csak lehet, de jobb, ha mégsem rohanva vágsz bele, hanem inkább szánsz rá elég időt.

Jó hír, hogy nem kell hivatalokat felkeresned, mert elvégezheted online is a regisztrálást. Az NTAK oldalán csak követned kell az útmutatást és minden gyorsan fog haladni. Az első a belépés, majd következhet a bejelentkezés. Amint ezzel megvagy, jön a bejelentés. Maga a regisztráció 3 kulcsfontosságú lépésből tevődik össze: szolgáltató, szolgáltatási hely regisztrációja, majd az ágazati adatok rögzítése. Ez lehet szálláshely, vendéglátás vagy attrakciók.

Amint sikerül átverekedned magad a dolgokon, máris következhet egy megfelelő szoftver beszerzése, amivel a kívánt információkat szolgáltathatod a hatóságok felé. Ezért is érdemes tisztában lenni az NTAK adatszolgáltatással. Szerencsére, már vannak olyan hatékony megoldások, amelyek könnyen összehangolhatóak az online kasszákkal, POS terminálokkal, így egy menetben megvalósítható a törvényi kötelezettség és az adatküldés. Ami már évek óta kötelező a szálláshelyeknek, az lépcsőzetesen lesz bevezetve a vendéglátósoknak.

Az első körben a 100 milliós bevétel feletti cégek kötelezettek az NTAK-ba belépni. Ezen cégek már júliustól küldik az adatokat, míg a 12-100 millió bevétellel rendelkező vállalkozások 2024 januárjától kell megfeleljenek az elvárásnak. A regisztráció azonban minél hamarabb történjen meg, mert annak elhanyagolása súlyos büntetéseket von maga után. A cmo.hu weboldalon számos hasznos ismeretre tehetsz szert a témában, valamint közelebbről mérheted fel a különféle NTAK szoftvereket, amikkel költség- és időhatékonyan felelhetsz meg a jogszabályoknak. Ragadd meg a dolgok könnyebbik végét, már amennyiben erre esély kínálkozik!