Cement alapú fogtömés

fogtömés
fogtömés

A tartós fogászati eljárások elvégzéséhez a leggyakrabban üvegionomer és foszfátcement plombát használnak. Az ilyen fogtömés aránylag olcsó, de gyengén illeszkedik a fogak falához. A cink-foszfát cementet szorító és rögzítő rétegként használják a koronák felhelyezésekor. A szilikát cementnek nem kielégítő a szilárdsága és az oldhatósága, emiatt csak az ideiglenes típusú tömések gyártásához használják.

A szilikát-foszfát cement jellemzője a nagy szilárdság és az átláthatóság, valamint az alacsony hővezető képesség, ami pozitívan befolyásolja a beteg kényelemérzetét és a kész fogtömés élettartamát. Ezek elsősorban az ingyenes klinikákon népszerűek, az alacsony költségük miatt.

Az üvegionomer cement egy modern összetételű anyag, amit magas adhézió (tapadás) és szilárdság jellemez. A plomba hosszú ideig fennmarad a lúgos közegben történő oldódás közben, ami nem más, mint a nyál. Az ilyen fogtömés összetétele speciális adalékanyagokat tartalmaz, amelyek fluoridionokkal táplálják a fogászati ​​szövetet.