A csavaros csempeszintező és a burkoló ék kínálta előnyök

csavaros csempeszintező
Csavaros csempeszintező

A csempelapok le-, illetve felhelyezése olyan területe a burkolásnak, amit már sokan igyekeznek saját maguk elvégezni. Amennyiben úgy dönt, hogy ebbe belevágna, akkor a csavaros csempeszintező beszerzéséről se feledkezzen meg! De ne szaladjunk annyira előre! Miért döntenek többen a saját kezűleg történő kivitelezés mellett? Ennek egyik komoly oka a szakemberek hiánya.

Sajnos, a jó mesteremberek jelentős része már külföldön próbál szerencsét, vagy annyira el van árasztva munkával, hogy csak több hónapos csúszással érne rá. A másik tényező pedig a költségek. A késlekedés mellett, gyakran az ár is befolyásoló tényező.

A munkadíjak olykor igen magasra rúgnak, ezért inkább megvásárolja a megfelelő eszközöket, illetve a csavaros csempeszintező rendszereket és nekivág a feladatnak. A burkolatszintezo.hu weboldalon széles választékát találja meg az egyedi terméktípusoknak, amik garantáltan a keze alá fognak dolgozni. A TLS-TORNADO, illetve a TLS-HURRICANE, valamint ezek ECO csavaros csempeszintező verziói biztosan nem okoznak majd csalódást.

Fókuszban a csavaros lapszintező használata

Most, hogy már tudja mivel fog nekikezdeni a csempézésnek, már csak az a kérdés marad hátra, hogy pontosan miként történik a csavaros lapszintező használata? Alapvetően érdemes elmondani, hogy ezeket a lapszintező termékeket leginkább haladó burkolóknak ajánlják. Szemben az ékes rendszerekkel, itt nincs semmilyen szerszám, amire szükség lenne, ami egyben előny, de okozhat nehézséget is a csavaros lapszintező használata során.

A menettel rendelkező szár alsó része bekerül a burkolatok alá. Ezt követi a fej rátekerése. Itt érdemes nagyon figyelni, mivel könnyen túlhúzható, ami a lapok sérülését vagy elmozdulását eredményezheti. Lényegében csak érzéssel kell bánni vele. Ezért is lesz szükség némi tapasztalatra, ami alatt ráhangolódik.

Ez nem túl bonyolult, így bátran vágjon bele, mindössze azt tartsa szem előtt a csavaros lapszintező használata során, hogy az utolsó mozdulatokat nagyon óvatosan végezze! Ha pedig úgy döntene, hogy ez mégsem fog elsőre jól működni, akkor sincs semmi probléma, mert választhat másik megoldást a lapszintezés elvégzésére.

A piacon legkeresettebb a nagy burkoló ék

A lapszintező rendszerek legelső generációjának a TLS-PRO felel meg leginkább. A nagyméretű burkoló ék és az ahhoz tartozó talp elemek kiválóan ki tudják szolgálni a kezdők és a profi szakemberek igényeit egyaránt. A prémiumminőségű alapanyagokból készült termékek igen tartósak. Ami miatt gyakran választják még, az a kedvező ár-érték arány.

Az egyenesen a gyártótól érkező burkoló ék többféle kiszerelésben kapható. Mivel 25 alkalommal is felhasználható, ezért bőven elég mindig csak annyit vásárolni belőle egyszerre, amennyi megfelel az aktuális napi munka igényének. A burkolat szintező ék másik részét, a sajátos formában kiképzett talpak adják. Ezeknél a trükk, hogy 2 részből állnak össze.

Az alsó felük a csempék alatt maradnak, míg a felső, fül részükbe történik meg a burkoló ék beillesztése. A kapcsolat egy elvékonyított nyaki résznél történik, ami egy erős mozdulat hatására könnyen elválik a talp alsó felétől. A talpak fugatávtartóként is működnek, amivel megspórolható a keresztek alkalmazása. Látható tehát, hogy miként történhet a burkoló ék bevetése, de miért van ennek jelentősége a gyakorlatban?

Az egyenletes felület kulcsa a burkolat szintező ék

Amit a legtöbb kezdő, de olykor még tapasztalt burkoló is elkövet, mint hibát, az bizony az elbizakodottság. A sietség sem éppen szerencsés, mert az ugyanúgy hibákhoz vezethet, mint a fogazott felszín kialakulása és nagyon zavaró végeredményt nyújt. Azonban, a burkolat szintező ék célirányos bevetésével ezt egyszerűen meg lehet előzni.

A jelenség abból indul ki, hogy bár a lapok fektetésekor azokat mindig vízszintben helyezik el, de ekkor még érdemes számolni azzal, hogy a ragasztó száradása során bekövetkezhetnek bizonyos mértékű anyagmozgások. Ezek nem feltétlenül nagy volumenűek. Bőven elég csak néhány mm eltérés, hogy a cipő orra felfedezze az elmozdulást, illetve a fény beesése is kirajzolja a hibát.

A burkolat szintező ék szerepe ott mutatkozik meg, hogy minden darab rásimulva 2 csempe felületére, szintben fogja tartani. Amennyiben mindenhová odakerülnek a lapszintező rendszer elemei, úgy az egész felület egységes egészként tud majd viselkedni és biztosan megelőzhetőek a síktól való esetleges elmozdulások.

A burkolat szintező rendszerek befektetése sokszorosan megtérül

Legyen szó a csavaros csempeszintező használatáról, illetve a burkoló ék bevetéséről, az elfogadott megítélés szerint, teljesen mindegy melyiket, de valamelyiket mindenképpen alkalmazni kell a siker érdekében.

Ami döntő lehet, az amúgy prémium termékcsomagok mellett, az leginkább a személyes igény, aminek mentén egyszerűbb az egyes típusokkal való munka. A költséghatékonyságon túl, az időmegtakarítás szintén mellettük szól, ami garantálni fogja bármelyik burkolat szintező rendszer megtérülését. Nem kell félni a feladattól, csak körültekintően kell eljárni!