Műthető a sérült kötőhártya? – Tippek egy szemészettől

sérült kötőhártya
Sérült kötőhártya

A kötőhártya-gyulladás tünetei között szerepel a szem váladékozása, viszketése, a szemfehérje pirosassá válása. Ha nincs fertőzés vagy trauma, akkor nem igényel különösebb teendőt, azonban daganatok esetén szóba jöhet a műtéti eltávolítás, kemoterápia is. Ezt a budaiszemeszet.hu (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.) oldalon is ellenőrizheted.

A kötőhártya egy áttetsző réteg, ami a szemfehérjék és szemhéjak belső felszínét borítja. Vírus, bakteriális eredetű fertőzés, allergia, szemszárazság egyaránt okozhatja ezt a szemészeti problémát, ami már csecsemőkorban is előfordulhat. Fertőző betegség, ezért rendkívül fontos a korai felismerés és kezelés, gyermekek esetében még inkább, hiszen az óvodákban és iskolákban több a fizikai kontakt és nagyobb a fertőzésveszély.

Kellemetlen a kötőhártya-gyulladás, viszont jellemzően nem kíséri látásromlás. Mindazonáltal, ha több szimptómája jelentkezik, akkor a lehető leghamarabb szakemberhez kell fordulnod, aki felírja számodra a megfelelő kezelést.

A kötőhártya-gyulladás kezelése fontos!

A gyulladás lehet fertőzéses, virális vagy nem fertőzéses, amikor allergia, irritáció miatt alakul ki. Ha bakteriális eredetű a fertőzés, általában a szemen sűrű, gennyes váladék látható. Antibiotikum tartalmú szemcseppek alkalmazásával, néhány nap alatt javulás várható. A vírusos eredetű kötőhártya-gyulladás valamilyen vírusfertőzés kísérőjeként jelenik meg.

Tünetei közé sorolható a kifejezetten vörös szem, vizes váladék, idegentest érzés, fájdalom. Ez a típusú szembetegség nagyon gyorsan megfertőzi az ellenkező oldali szemet is. Ennek valódi terápiája nincs, a tünetek általában az első 3-5 napban romlanak, majd fokozatosan javulni kezdenek.

Az allergiás eredetű probléma kezelése enyhe forma esetén tartósítószertől mentes műkönny, mivel a kötőhártya-gyulladás egyik kiváltója a szemszárazság. Ilyen esetben érdemes kipróbálni a Rexon-Eye száraz szem kezelést is, ami meghatározott frekvenciájú rezgéssel csillapítja a kellemetlen tüneteket. De a megelőzés a leghatékonyabb kezelés.

Legfontosabb a betegség megelőzése

Tulajdonképpen, ennek a szemproblémának a prevenciója úgy érhető el legkönnyebben, hogy nem nyúlunk a szemeinkhez. Amennyiben ez mégis elkerülhetetlen, akkor mindig mossunk kezet előtte! Lényeges, hogy kozmetikai termékeket, törölközőt, sminket ne használjunk közösen a családtagjainkkal, barátokkal.

Emellett, ha már megbetegedtünk, akkor tanácsos kerülnünk azokat a közösségi tereket, ahol esetleg továbbadhatjuk a fertőzést. Lényeges, hogy legalább ne adjuk tovább a betegséget. Továbbá tanácsos óvni a szemünket a szennyeződésektől, illetve egyéb irritáló anyagoktól. A megelőzés érdekében, ajánlott rendszeresen cserélni és tisztítani a párna- és ágyneműhuzatot.

A rendszeres kézmosás a kötőhártya-gyulladás prevenciójának érdekében is elengedhetetlen. Azonban, ha minden óvatosság ellenére is jelentkeznek a tünetek, akkor érdemes felkeresned a Budai Szemészeti Központot, ami megtalálható Budapesten és egy kisebb rendelő Debrecen városában. A szemész orvosok segíteni fognak.