Hogyan zajlik a szendvicspanel beépítése?

szendvicspanel
Szendvicspanel

A modern kor olyan megoldásokat hozott magával, amelyekkel a kivitelezés számos területen sokkal egyesszerűbbé és hatékonyabbá vált. Az építés gyorsasága mellett, a magas minőség biztosítása sem maradt el. Jót, kedvező áron és rövid határidővel lehet ma már készíteni, amivel mindenki elégedett. Természetesen tudni kell, hogy adott esetekben és környezetben melyek azok a termékkategóriák, amelyek a leginkább megfelelnek az igények kielégítésének. Az előre gyártott elemek egyik népszerű és jól ismert tagja a gipszkarton.

Itt a gipszet két oldalról kartonlapok tartják egybe és így lapok formájában felhasználhatóvá válik. Többnyire belső munkálatok céljával, általában burkolásokra, állmennyezet készítésére vetik be. A szendvicspanel sokban hasonlít ehhez, de leginkább a szerkezeti felépítésében. Ahogyan a neve is utal rá, a szendvicspanel többrétegű, előre gyártott elem. Többnyire PIR, illetve PUR hab vagy kőzetgyapot szolgál a belső magként, amit két oldalról 0,35-0,60 mm vastag acéllemez fog közre.

Készülhet könnyű-, középnehéz-, vagy nehézszerkezetes kialakításban, aminek függvényében eltérő célokra alkalmazható. Mivel speciális anyagokra van hozzá szükség, ezért csak ipari körülmények között állítható elő tömegtermelésben. Sokoldalúságának hála, igazán közkedvelt. Szigetelőelemként hűtőházakhoz, válaszfalakhoz, felületburkolásra ugyanúgy ideális. Belsőépítészeti munkálatok alapanyagaként remekül teljesít. Még mobilgarázsok is felhúzhatóak belőle rövid idő alatt. A szerelése általában egy előre elkészített, stabil vázra történik.

Ez lehet fém, illetve fa. A rögzítése csavarokkal végezhető több ponton. A különféle kiegészítők révén, amilyenek a rögzítők, tömítő profilok vagy élhajlított elemek, sokféle építési megoldás képzelhető el. A könnyűszerkezetes építészetben nélkülözhetetlen kiegészítő. Remek befektetés, ami sok évtizeden át ellátja a feladatát. Egyedi tűzihorganyzása révén, a nedvességgel szemben remekül kitart. A kőzetgyapot belső mag a hangokat alaposan elnyeli ezzel kellemes belső környezetet biztosít.