A bonus malus lekérdezés menete: itt egy kis segítség hozzá

bonus malus
bonus malus

Minden autótulajdonosnak, üzemben tartónak fontos tudnia, hogyan működik a kötelező biztosítással összefüggő bonus malus rendszer, hiszen ez komoly hatással lehet a biztosításért fizetendő összeg alakulására. A biztosítók ugyanis díjazzák a felelősségteljes, balesetmentes vezetést.

Tisztában kell lenni a bonus rendszerben lévő díjkedvezmények sorával, mint ahogyan azzal is, hogy mekkora többletdíjat jelent a malus fokozatba történő jutás. Ezért is fontos tudnod a bonus malus besorolásodról. A bonus malus rendszer biztosítóktól függetlenül, teljesen egyformán működik minden társaságnál, tehát nem a biztosító határozza meg, hogy melyek azok a kötelező biztosítások, amelyek a rendszerbe sorolhatóak, hanem egy erre vonatkozó rendelet szabályozza.

A rendszer a személyautókon kívül kiterjed az autóbuszokra, teherautókra, vontatókra, motorkerékpárokra és mezőgazdasági vontatókra kötött kötelezőkre egyaránt. Ezért kgfb fizetése előtt az adott biztosítótársasággal tudatnod kell a bonus malus besorolásodat.

Hogyan kérhetem le a besorolásomat?

Minden fontos adatot meg kell adnod kötelező biztosítás megkötésekor az adott biztosítónak, ami befolyásolhatja a bonus malus besorolásodat. Egy nyilatkozatot is adnod kell arról, hogy melyik biztosítónál volt előzőleg szerződésed, amennyiben volt, és meg kell adnod, hogy az előző társaságnál milyen bonus malus fokozatban voltál nyilvántartva.

Viszont, ha a szerződéskötés időpontjában valamilyen ok miatt nem tudod megadni az előző besorolásodat, akkor az új kötelező megkötésekor a biztosító az A00 szint kategóriába sorol be. Tudnod kell, hogy ez a rendszer alapkategóriája, amelybe azok a szerződő felek kerülnek, akiknek nem azonosítható be a bonus malus fokozatuk.

Persze, ezt a kellemetlen helyzetet könnyen elkerülheted, például biztosítóváltásnál, a felmondással egy időben kérheted az előző biztosítótól, hogy küldje el a jelenlegi bonus malus besorolásodat, és ennek megfelelően kötheted meg az új biztosítóval a kontraktust. A besorolás lekérhető a központi nyilvántartásból is, ez a legbiztosabb megoldás.

Hol kaphatok információkat?

A bonus malus rendszer különböző kategóriájáról minden tájékoztatást megtalálsz a biztoshely.hu weboldalon. Mindenképpen szükséges erről tájékozódnod, hiszen a megítélésed mint sofőr, illetve a kötelező biztosításod díjának alakulása függhet ettől. A portálon működik egy nagyszerű kötelező biztosítás kalkulátor is, ami több mint 10 biztosítói díjat mutat meg neked.

Ezzel könnyen kiszámolhatod a biztosítás díját, megtalálhatod a legkedvezőbb megoldást. De nemcsak informálódhatsz és válogathatsz a Biztoshely biztosítási portálon, de helyben megkötheted a biztosítást is, ha nem idegenkedsz az internet használatától.

Ennek a remek lehetőségnek köszönhetően az ország bármelyik pontjáról megoldhatod a kötelező biztosítás kötést anélkül, hogy felkeresnél egyetlen biztosítótársaságot is. Amennyiben valamilyen kérdésed volna az eljárással kapcsolatosan, akkor bátran vedd fel a kapcsolatot a portál szakértőivel, akik mindenben a segítségedre lesznek. Még a biztosítóváltást is elintézik helyetted.