Tudjon meg többet a jogos védelem fogalmáról

Mi a jogos védelem?

Még mindig előfordulnak olyan esetek, amikor valaki az értékeit védené, ám ellene indul eljárás. A jogos védelem fogalmáról több, félreérthető információ kering a köztudatban. A Vidákovics Ügyvédi Iroda munkatársai szeretnék ezeket jogi sallangoktól mentesen, bárki számára érthető módon tisztázni.

Az új büntető törvénykönyv életbelépésekor között módosult a sokakat érdeklő, érintő jogos védelem szabályozása is. Ennek ismeretére – sajnos – a lakosság nagy részének bármikor szüksége lehet. Mi a jogos, amit még megtehet, azaz még nem büntetendő magatartás, amikor értékeit, vagy a saját és családja biztonságát védi valaki, és mi az, amikor már a védekezőnek kell jogi következményekkel számolnia?

A jogos védelem egy büntetőjogi fogalom, az egyik büntethetőséget kizáró ok. A jogosan védekező személy olyan közvetlenül fenyegető támadást akadályoz meg, amelyre akkor, ott az adott pillanatban a hatóságoknak nincs lehetősége. Az a cselekmény, ami a jogtalan támadás elhárításához szükséges, nem büntetendő. Ahhoz, hogy pontosan értelmezni tudja a jogos védelem fogalmát, látogasson el a Vidákovics Ügyvédi Iroda weboldalára, ahol a részletekről is tájékozódhat. Laikusok számára érdekesség, hogy a törvény az éjjeli elkövetéssel külön foglalkozik.

  • Bejegyzés kelte:
  • Utolsó módosítás:
  • Szerző:
  • Kategória: Szolgáltatás