Mobil klíma tudnivalók kezdőknek

Klímák minden változatban

Milyen egyszerű lenne, ha kényünk-kedvünk szerint odaállíthatnánk a légkondicionálót, ahol éppen ideális. Ezért annyira fontos megállapítani telepítés előtt, hogy hová kerüljön a belső egység a split klíma esetén, mert azt utána már nem lehet onnan elmozdítani és a fal elé sem tervezhetünk könyvespolcot vagy ruhásszekrényt a későbbiekben. Ha még nem hallott hordozható klímáról, akkor érdemes megnéznie ezt a klímát.

Pontosan ugyanúgy működik, mint a hagyományos légkondicionáló, viszont ennél a modellnél egybe van építve a belső és külső egység. Rendszerint kerekeken gurítható és egyszerűen át lehet vinni egyik helyiségből a másikba. Költséghatékony megoldás, mert nincs szükség minden helyiségben elhelyezni egy-egy ilyen berendezést. Bár az már más kérdés, hogy a családtagok miként fognak megosztozni rajta. Többféle dizájn közül lehet kiválasztani a megfelelőt, hiszen minden lakás más belsővel rendelkezik, ezért fontos, hogy a mobil klíma dizájnban illeszkedjen a beltér arculatához.

A teljesítmény miatt sem kell aggódni, hiszen egy nagyobb helyiséget is képes hűteni, illetve fűteni az igényeknek megfelelően. Ráadásul ezt közelebb is helyezhetjük magunkhoz, így alacsonyabb szinten is hozza az elvárt hatást. Ez már lassan túl szép, hogy igaz legyen. Sajnos van hátulütője is a dolgoknak, ami nem más, mint a zajszint.

A split klímák esetében, a külső egység, vagyis a motor, amiben a mozgó alkatrészek találhatóak, az épületen kívül helyezkedik el, így nem zavar senkit a hangja bekapcsolt állapotban. A mobil klíma azonban nagyobb zajt csap, ezért kérdéses, hogy ki tud mellette pihenni, hiszen éppen ezért fordítanak nagy figyelmet a gyártók minden esetben a zajszint csökkentésére, minden modell esetében. A tartályát is üríteni kell, amiben összegyűl a kondenzvíz. Bár ez nem számít időigényes, fárasztó feladatnak, azonban nem árt észben tartani. Ez a berendezés azoknak lesz célszerű, akik például albérletben laknak és ne lehetséges a fix klíma telepítése, de gazdaságos megoldás a nyaralók esetében is.