Az audio optikai kábel megbízható teljesítménye

audio optikai kábel
Audio optikai kábel

Az optikai kábelek olyan vezetékek, amiben a továbbítandó jelek hordozó közege a fényhullám. Az audio optikai kábel vagy fényvezető, mert így is hívják ezt az eszközt, számtalan helyen elengedhetetlennek bizonyul. Elterjedtsége annak is köszönhető, hogy ennek számtalan típusa van. A vezetékek több módon is kategorizálhatóak. A csoportosítás történhet a gyártási matéria alapján, ami lehet üveg, műanyag, félvezető. A geometria szerint lehet sík, szálas és szalagos, illetve ez történhet a módus struktúra szerint. Az utóbbit illetően annyit kell tudni, hogy van egy- és többmódusú audio optikai kábel. Végezetül ott van a fénytörési együttható általi csoportosítás.

Ennek alapján az audio optikai kábel lehet lépcsős vagy grádiens indexű. Érdemes egy picit foglalkozni a vezetékek belső geometriájával. A sík geometriájú optikai kábel 3 rétegből áll. A középső rétegnek van a legnagyobb törésmutatója és a benne lévő fény a teljes belső fény-visszaverődésnek köszönhetően van fogva tartva. A szalagos audio optikai kábel azért speciális, mert ez két irányban teszi lehetővé a fénycsóva terjedését. A szálas típusnak pedig sok független szálból álló magja van. Ami pedig az alapanyagot illeti, tudni kell, hogy az egyik leghatékonyabb az üveg matériájú vezeték. Az ilyennek nagy távolságra és nagy sebességgel lehet adatokat továbbítani.

A jelátvitel az XLR XLR kábel révén is megoldható

Természetesen nem csupán az optikai vezetékekre lehet támaszkodni a jelátvitelkor. Az XLR XLR kábel a továbbítandó adatokat hibátlanul kezeli. Milyen eszközről van szó? Nos, ez a vezeték egy úgynevezett szimmetrikus jelátvitelre alkalmas szerelt kábel. A szimmetrikus jelző alatt egy olyan hangátviteli metódust kell érteni, amiben két egymással pontosan ellenfázisban változó audio jelet küldenek át egyidejűleg.

Az XLR XLR kábel esetében az átvitelhez 3 vezető eret szoktak alkalmazni. Ebből 2 ér vezető, 1 pedig nullpont funkciót tölt be. Az XLR XLR kábel profi jellegét igazolja, hogy ezt a legtöbb esetben professzionális stúdió és színpadtechnikai eszközökön használják.