A székrekedés tünetei nem hirtelen jelennek meg

Jelenlegi oldal Affiliate Links

Az ipari forradalom óta, egyre kényelmesebb, mozgásban szegény az emberek életvitele. Pedig az evolúció futásra, sok mozgásra és változatos táplálékok fogyasztására alakította az emberei szervezetet. A nem rendeltetésszerű használat bizony itt is problémákhoz vezet, egyszerűbb esetben csak megjelennek a székrekedés tünetei.

Amikor az apró jelzésekből nem tér észhez a tudatosan vagy tudattalanul rossz úton járó ember, akkor jönnek a súlyosabb problémák, betegségek, amelyek mind arra figyelmeztetnek, hogy felborult a természetes egyensúly, változtatni kell az életvitelen.

A hasfájás az egyik legtöbbször előforduló emésztőrendszeri panasz és a nem rendszeres, illetve nehéz székletürítés mind a székrekedés tünetei. Erről, ha nem is szeret senki beszélni, mégis egyre többeket kínoz nap mint nap. Székrekedésről általában akkor lehet szó, ha megfelelő táplálkozás mellett, a korábbi székletürítési szokások megváltoznak, valakinek túl kemény, túl kevés vagy nagyon ritkán, esetleg nem rendszeresen jelentkező, nehezen távozó székletre panaszkodik.

A székrekedés tünetei az ürítés gyakorisága és a széklet állaga mindenkinél más és más. Ha valakinek hetente egyszer-kétszer, esetleg ennél is ritkábban van széklete, rendszeres táplálkozás mellett, akkor székrekedése van. Ugyanis vannak emberek, akik szinte egész életükben keveset esznek, ezért csak ritkábban kerül sor a székletürítésre, de ez nem sorolható a székrekedés tünetei közé.

A helyes diagnózishoz figyelni kell az ürítés nehezítettségét, illetve a székleürítés után, esetleg továbbra is fennálló ki nem ürültség érzést, amelyek mind a székrekedés tünetei. Gyanús a dolog, ha székletürítésnél nehézségek jelentkeznek, csak erőlködéssel távozik és az bogyós vagy kemény állagú.

Amikor csak hashajtó segítségével megy a székletürítés, az is a székrekedés tünetei közé tartozhat. A székrekedés tünetei jelentkezhetnek bizonyos gyógyszerek szedésének mellékhatásaként vagy különböző anyagcsere betegségek, például cukorbetegség, a pajzsmirigy elégtelen működése esetén.