A közkedvelt Kadarka

Annak köszönhetően, hogy hazánk természeti adottságai kifejezetten kedveznek a borszőlő termesztésének, egyre inkább fellendül az ültetvények és a pincészeteknek a kialakítása. Az egyik igazán elterjedt szőlőtípus, amit nagyon kedvelnek a gazdák, a Kadarka, amit már ma is 950 hektárnyi területen termesztenek, főként alföldi részeken.

Eredetileg a balkáni területekről származik, de már annyira elterjedt Magyarországon, főként Szekszárd környékén, hogy szinte teljesen hazainak számít. Ahol nagyobb mennyiségű vörösborkészítés történik, ott a Kadarka megjelenik és akár magában vagy bizonyos mennyiségben keverve, nagy örömmel használják fel.

Gyakoriságához az is hozzájárul, hogy nem kimondottan válogat a talajtípusok között és mindenhol képes aránylag jó termést biztosítani, még a szegény homoktalajokon is, bár itt kevésbé koncentrált bort képes adni. Az elmúlt években, a Kadarka egyre felkapottabbá kezdett válni a hazai fogyasztók körében és ez még jobban megnövelte a gazdák kedvét arra, hogy új telepítések esetén, nagymennyiségben számoljanak vele.