A kisüsti pálinka készítésének lépései

A pálinka egy jellegzetes magyar szeszes ital, amelyet magas cukortartalmú gyümölcsök erjesztésével és lepárlásával nyernek. A lepárlás folyamatának számos változata van, amelyek során különböző típusú italokat nyerhetünk.

A legismertebb a kisüsti pálinka, amelyet az egyik legrégebbi módszer alkalmazásával állítanak elő. A név elég megtévesztő lehet, hiszen ezek a rézüstök, amelyekben a lepárlás történik, akár 1000 literesek is lehetnek.

Bár tény, hogy a többi eljárás során használt üstökhöz képest ezek viszonylag kicsinek számítanak. A kisüsti pálinka készítése során azonban nemcsak az üst mérete a jellegzetes, hanem az eljárás is eltér a többi pálinkafőzési módszertől.

Itt ugyanis szakaszos lepárlásról beszélünk, szemben a nagyüzemi pálinkafőzéssel, ahol általában folyamatosan táplálják a cefrét a lepárlóoszlopokba. Ugyanakkor a kisüsti pálinka főzése legalább két szakaszból áll. Az első lepárlás során keletkezett alszeszt még egyszer (adott esetben többször is) finomítják, így megszabadulnak a kellemetlen ízt adó kozmaolajoktól.